toplogo

Geschiedenis

Nieuwe impuls voor carnaval in centrum Tegelen
Vastelaovend in Ut Witte Hoés


Tegelen – Oude tijden herleven als straks in februari de deuren van Ut Witte Hoés weer open gaan. Het roemrijke etablissement dat begin dit jaar nog als decor fungeerde in de succesvolle Tegelse Revue, herrijst met vastelaovend in volle glorie op het Wilhelminaplein, dat daarmee zijn nieuwe naam als ‘Hoéskamer van Tegele’ volledig gaat waarmaken. Op het plein komt een groot paviljoen te staan. En daar moet het tijdens de dolle dagen weer net zo gezellig worden als in de gouden jaren van Ut Witte Hoés!

Voor de initiatiefnemers Dave Ververgaard en Roy Konings was het nu of nooit. De twee Tegelenaren konden de aftakeling van de vastelaovend in het centrum niet langer aanzien. Waar vroeger heel Tegelen ‘met de bein boéte hing’, zijn de straten en café’s tegenwoordig bijna uitgestorven. Vooral de jeugd is de weg naar het centrum kwijt. Steeds meer jongeren zoeken hun vertier in Venlo.

Door de aanhoudende leegloop dreigt de vastelaovend in het centrum dood te bloeden. De bonte storm is geluwd, in hartje Tegelen heerst nagenoeg windstilte. Om het briesje weer aan te wakkeren, opperden Ververgaard en Konings het idee om het Wilhelminaplein als nieuwe ‘Hoéskamer van Tegele’ tijdens de carnavalsdagen alvast de centrumfunctie te geven die ook de gemeente Venlo voor ogen heeft.

Het plan is met veel enthousiasme opgepakt door een aantal kasteleins, die zich inmiddels hebben verenigd in de stichting Vastelaoves Activiteiten Tegelen (VAT), en krijgt ook binnen de plaatselijke gemeenschap een steeds groter draagvlak. Vastelaovesgezelsjap D’n Oeles zegde meteen toe een groot deel van haar activiteiten naar de tent te verhuizen en legde daarmee een stevig fundament voor het nieuwe Witte Hoés.

In het tentpaviljoen zullen onder meer de receptie van het Oelestrio en de prijsuitreiking van de optocht plaatsvinden. Ook zustervereniging De Beerpiëp ondersteunt het initiatief van harte. Samen met de kasteleins en diverse Tegelse joekskapellen wil de Beerpiëp een oude traditie nieuw leven ingeblazen met het Veurpreuversbal op vrijdag, als veel medewerkers van scholen en bedrijven van oudsher de kroegen induiken om alvast een voorproefje te nemen op het feest der feesten.

Niet alleen in de carnavalswereld wordt het plan omarmd. Zo bood de spaarkas van grandcafé Staccato, waarvan Konings en Ververgaard lid zijn, aan om ’s maandags na de optocht een artiestenavond te organiseren.

Inmiddels krijgt het vijfdaagse programma langzaam maar zeker vorm en inhoud. De stichting VAT hoopt op korte termijn het complete affiche te kunnen presenteren. Want dat de tent er komt, is zeker. Ut Witte Hoés staat weliswaar nog in de steigers, maar de bouw is al zo ver gevorderd dat de vlag in top kan!
© 2022 Ut Witte Hoés is een initiatief van Stichting V.A.T. • Realisatie: 100MHz | Onze huisregels